24.03.2006

Oikeuskanslerin toimivalta - Ahvenanmaa - Lainsäädäntö

Oikeuskanslerin toimivallan puuttuminen maakuntalakeja säädettäessä

Kantelija oli arvostellut erästä Ahvenanmaan maakunnan hallituksen esitystä maakuntalainsäädännön muuttamiseksi. Kantelun ratkaisuajankohtana asia oli vireillä maakuntapäivillä.

Oikeuskanslerin näkemyksen mukaan hän ei ollut perustuslain 108 §:n nojalla toimivaltainen kiinnittämään maakunnan hallituksen huomiota laillisuuskysymyksiin vireillä olevassa lainsäädäntöhankkeessa tai antaa maakunnan viranomaisille lausuntoja oikeudellisissa asioissa. Oikeuskanslerin toimivallassa ei myöskään ollut valvoa Ahvenanmaan maakuntapäivillä tai sen valiokunnissa tapahtuvaa lainsäädäntötyötä, mikä lainsäädäntövalvonta ensi kädessä kuului maakuntapäivien omille toimielimille ja viime kädessä, mitä tulee säädettyihin maakuntalakeihin, tasavallan presidentille Ahvenanmaan itsehallintolain 19 §:n nojalla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.