9.8.2006

Rikosilmoituksen käsitteleminen - Huolellisuusvaatimus asiakirjojen käsittelyssä - Poliisimiehen tekemäksi väitetty rikos

Huolellisuus rikosilmoituksen käsittelyssä

Poliisin tekemäksi epäiltyä rikosta koskeneen rikosilmoituksen saapumisesta poliisilaitokselle sitä koskevan ilmoituksen kirjaamiseen oli kulunut aikaa kuusitoista viikkoa. Poliisin antaman selvityksen mukaan viivästyksen syynä oli ollut se, että asianomistajan lähettämä rikosilmoitus oli sotkeutunut toiseen asiakirjaan. Poliisimies oli löytänyt ilmoituksen sattumalta etsiessään esimiehensä työpöydältä erästä toista asiakirjaa.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti poliisilaitoksen huomiota huolellisuuteen rikosilmoitusten käsittelyssä. Vaikka tapahtunut virhe oli yksittäistapauksena sinänsä ymmärrettävä, on kysymyksessä olevan kaltaisessa poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinnassa huolellisuuden noudattaminen esitutkintaa kohtaan tunnettavan luottamuksen kannalta korostetun tärkeää.

Asetus esitutkinnasta ja pakkokeinoista 1 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.