24.07.2006

Vanhentuminen - Syyteoikeus

Syyteoikeuden vanhentuminen

Käräjäoikeuden puheenjohtajan tietoon saatettiin käsitys tuomarin velvollisuudesta omalta osaltaan huolehtia siitä, ettei syyteoikeus käräjäoikeuskäsittelyn viiveiden vuoksi ennätä vanhentua. Käräjäoikeudelle oli toimitettu asianomistajan yksin ajama haastehakemus kunnianloukkausta ja virkavelvollisuuden rikkomista ynnä muuta koskeneessa asiassa, jossa vanhimman teon osalta syyteoikeus tuli vanhenemaan noin kolmen viikon kuluttua haastehakemuksen jättämisestä. Syyteoikeus oli vanhimman teon osalta vanhentunut jo ennen kuin käräjäoikeus oli toimittanut asian edes haastemiehelle.

Selvityksen perusteella voitiin todeta, että syyteoikeuden osittainen vanhentuminen näytti johtuneen paitsi käräjätuomarin työtilanteesta myös haastehakemuksen sisältöön liittyneistä puutteista. Asianomistajan peruutettua sittemmin kanteen kokonaisuudessaan, asia oli jäänyt myös muilta osin sillensä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.