8.6.2006

Asukasvalinta - Maksamattomat vuokrat - Velkajärjestely

Velkajärjestelyn vaikutus asukasvalintaan

Kantelija kanteli siitä, että kaupungin omistama vuokra-asunto-osakeyhtiö oli kieltäytynyt antamasta hänelle ja hänen perheelleen asuntoa vuodelta 1986 olevien maksamattomien vuokrien takia. Nämä maksamattomat vuokrat kuuluivat kantelijan mukaan velkajärjestelyn piiriin, jossa kuukausimaksu oli vahvistettu 0 euroksi.

Velkajärjestelyn piirissä olevien vuokrarästien vaikutuksesta asukasvalintaan oli asiassa esitetty eriäviä mielipiteitä. Pelkästään kantelijan esittämillä perusteilla ei voitu oikeudellisesti kestävällä tavalla päätellä, että velkajärjestelyn piirissä olevat vuokrarästit olisivat vaikuttaneet asukasvalintaan kantelijan ja hänen perheensä osalta.

Apulaisoikeuskansleri pohti kantelussa esitettyä asiaa kuitenkin myös yleiseltä kannalta. Hän viittasi yksityishenkilön velkajärjestelyn tarkoitukseen, jonka mukaan maksuohjelma korvaa velallisen alkuperäiset maksuvelvoitteet ja velallinen vapautuu velkajärjestelyn piiriin kuuluvista velvoitteistaan toteutettuaan maksuohjelman asianmukaisesti. Apulaisoikeuskansleri katsoi, että velkajärjestelyn piirissä olevia vuokrarästejä ei voida rinnastaa maksamattomiin ja hoitamattomiin vuokrarästeihin. Tällaisessa tilanteessa vanhat velkajärjestelyn piirissä olevat vuokrarästit eivät sellaisinaan voi olla asunnon saannin ehdoton este.

Asia ei antanut aihetta apulaisoikeuskanslerin toimenpiteisiin. Apulaisoikeuskansleri lähetti kuitenkin päätöksensä tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupungin omistamalle vuokra-asunto-osakeyhtiölle.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.