14.12.2005

Ympäristöministeriö - Kieli - Luonnonsuojelu

Ympäristöministeriön menettely kieliasiassa

Kielilaista (423/2003) ja hyvän hallinnon periaatteista seuraa, että viranomaisille osoitettuihin asiallisiin kirjoituksiin ja kyselyihin tulee vastata asiakkaan käyttämällä kansalliskielellä. Vastauksen sisältö riippuu osaltaan asian laadusta. Koska kantelijat olivat kääntyneet ympäristöviranomaisten puoleen ruotsinkielisellä kirjeellä tapahtuma-ajankohtana vireillä olleessa hallintoasiassa, joka oli ympäristöministeriön valmisteltavana, ministeriön olisi oma-aloitteisesti tullut huolehtia siitä, että kantelijoille lähetetty vastaus olisi ollut ruotsiksi laadittuna.

Kun ympäristöministeriö heti, saatuaan tietää oikeuskanslerille toimitetusta kantelusta, oli lähettänyt kantelijoille tapahtunutta erehdystä koskevan selityksensä ja käännöksen ruotsiksi siitä ilmoituksesta ja vastineesta, jotka kantelijat alunperin olivat vastaanottaneet suomeksi, kantelu ei johtanut muihin toimenpiteisiin kuin, että oikeuskansleri ilmoitti ympäristöministeriölle käsityksensä kanteluun sovellettavista lainkohdista.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.