23.06.2005

Hyvä hallinto - Asian asianmukainen käsittely - Kansalaiskirjeiden katoaminen

Kansalaiskirjeiden katoaminen sosiaali- ja terveysministeriöstä

Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti sosiaali- ja terveysministeriön huomiota yksityisiltä kansalaisilta tulevien asiakirjojen huolelliseen käsittelyyn.

Ministeriön kansalaiskirjeiden katoamista koskevassa asiassa antamasta lausunnosta ilmeni ministeriön alunperin saaneen tiedon eräiden kansalaiskirjeiden katoamisesta toisen henkilön kanneltua oikeuskanslerille vuonna 2003 (apulaisoikeuskanslerin päätös 15.9.2003 (252/1/03). Kantelijan ministeriöön toimittamat kirjeet olivat kadonneet ministeriön muuttaessa toisiin toimitiloihin, eli samassa yhteydessä kuin edellä mainitun kantelijan kansalaiskirjeet. Jo ensimmäinen tapaus oli johtanut käsiteltävien asioiden seurannan parantamiseen ministeriössä.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen katsoi, että jo ensimmäisen tapauksen ilmaannuttua ministeriöltä olisi kuitenkin hyvän hallintoon kuuluvana toimenpiteenä lisäksi voinut odottaa, että ministeriö olisi oma-aloitteisesti ilmoittanut kirjeiden todennäköisestä katoamisesta diaaritietojen perusteella selvitettävissä oleville kansalaiskirjeiden lähettäjille, joiden kirjeitä ei enää ollut löydettävissä ministeriöstä ja joihin diaaritietojen mukaan ei ollut vielä vastattu.

Perustuslaki 21 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.