15.06.2005

Poliisi - Esitutkintapäätös - Tutkinnanjohtaja

Esitutkintapäätöksestä ilmoittaminen

Kantelija arvosteli esitutkinnanjohtajana toiminutta ylikonstaapelia muun muassa siitä, että tämä oli jättänyt tutkittavana olleen rikosasian päättämisestä viipymättä ilmoittamatta asianomistajan asemassa olleelle kantelijalle. Kantelija oli saanut tietää tutkinnan päättämisestä vasta neljän kuukauden kuluttua päättämispäivästä, kun hän oli oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä poliisilaitokseen.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että lain mukaan esitutkintapäätöksestä saadaan jättää asianomistajalle ilmoittamatta vain, jos ilmoittamista on "pidettävä tarpeettomana". Lain sanamuodosta ja esitöistä (HE 14/1985) voidaan päätellä, että ilmoittamatta jättäminen merkitsee poikkeamista pääsäännöstä. Tutkinnan päättämistä koskevalla tiedolla on asianomistajalle merkitystä muun muassa sen vuoksi, että hän voi arvioida päätöksestä tiedon saatuaan mahdolliset jatkotoimensa. Apulaisoikeuskansleri katsoi, ettei tutkinnanjohtaja ollut käsiteltävänä olevassa tapauksessa esittänyt oikeudellisesti kestäviä perusteluja sille, miksi hän päätyi pitämään asianomistajalle ilmoittamista tarpeettomana.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.