26.05.2005

Rikosilmoitus - Kirjaaminen - Viivyttely - Esitutkinta

Rikosilmoituksen kirjaaminen ja esitutkinnan lopettaminen

Poliisi oli kirjannut 27.2.1996 saapuneen rikosilmoituksen vireille vasta 20.1.1997. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti poliisilaitoksen huomiota esitutkinnasta ja pakkokeinoista annetun asetuksen 1 §:n mukaiseen velvollisuuteen kirjata tietoon tullut rikosilmoitus viipymättä.

Toisessa asiassa oli tutkinnanjohtajana toiminut komisario päättänyt esitutkinnan saattamatta asiaa syyttäjän harkittavaksi. Komisario oli käyttänyt päätöksessään ja asiassa antamassaan selvityksessä ilmauksia, joiden mukaan hän olisi arvioinut asiassa näytön riittävyyttä. Apulaisoikeuskansleri piti sitä esitutkintaviranomaisen ja syyttäjän prosessuaalisen työnjaon vastaisena ja kiinnitti komisarion huomiota siihen, ettei tutkinnanjohtajan tehtävä ole arvioida, onko esitutkinnassa saatu näyttö syytteen nostamiseen riittävää.

Asetus esitutkinnasta ja pakkokeinoista 1 §
Esitutkintalaki 43 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.