27.04.2005

Maanmittaustoimisto - Kiinteistöjärjestelmä - Toimituskartta

Virheellinen merkintä kiinteistöjärjestelmässä

Kantelijan ostama määräala oli lohkottu rekisteröidyssä lohkomistoimituksessa. Maanmittaustoimisto oli antamassaan selvityksessä todennut, että rekisteröidyn toimituksen kartalla kysymyksessä oleva alue oli virheellisesti merkitty kuulumaan erääseen toiseen kiinteistöön. Maanmittaustoimiston rekisteripäällikkö oli ilmoittanut, että hän oli määrännyt tehtäväksi kiinteistönmuodostamislain 277 §:n mukaisen kiinteistönmääritystoimituksen virheen oikaisemiseksi.

Oikeuskansleri totesi, että kysymyksessä oleva virhe oli tapahtunut toimituksen kartalla, joka ei yksinään todista kiinteistön ulottuvuutta. Tapahtuneen virheen teki kuitenkin vakavaksi se, että virhe oli omalta osaltaan omiaan vaarantamaan kiinteistöjärjestelmän selvyydelle ja luotettavuudelle asetettavat vaatimukset. Oikeuskansleri katsoi, ettei Pohjois-Savon maanmittaustoimisto ollut toimitusrekisterin pitäjänä noudattanut tarpeellista huolellisuutta ennen rekisteröinnin tekemistä kiinteistörekisteriin. Kun asiassa oli määrätty tehtäväksi kiinteistönmuodostamislain 277 §:n mukainen kiinteistönmääritystoimitus virheen oikaisemiseksi, ei tapaus antanut kokonaisuudessaan arvioiden aihetta muuhun kuin että oikeuskansleri kiinnitti vastaisen varalle Pohjois-Savon maanmittaustoimiston huomiota huolellisuuteen ennen toimituksen rekisteröimistä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.