04.02.2005

Virkanimitysesitys - Hovioikeuden presidentti - Tuomarinvalintalautakunta

Virkanimitysesityksen perusteluista

Tuomarinvalintalautakunta oli tehnyt esityksen hovioikeuden presidentin viran täyttämiseksi ja arvioidessaan hakijoiden ansioita painottanut toisen hakijan eduksi sitä, että tällä oli selvää näyttöä valmiudesta ja kyvystä hovioikeuden toiminnan kehittämiseen, esittänyt tämän hakijan nimittämistä virkaan.

Oikeuskansleri on päätöksessään katsonut, että koska tämä seikka näytti muodostuneen ratkaisevaksi eroksi kahden muutoin tasaväkisen hakijan kesken, olisi ollut perusteltua sisällyttää tuomarinvalintalautakunnan esitykseen maininta siitä, mihin käsitys perustui. Lisäksi oikeuskansleri on todennut, että asiaa valtioneuvoston yleisistunnossa käsiteltäessä ja tasavallan presidentille esiteltäessä olisi asianmukaisinta, että käsityksen tueksi esitetään perusteluja.

Oikeuskansleri on saattanut kannanottonsa tuomarinvalintalautakunnan ja oikeusministeriön tietoon lähettämällä niille jäljennöksen päätöksestä tiedoksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.