26.11.2004

Kunnan hallinnon valvonta - Kunnanhallitus - Oikeuskanslerin tietojensaantioikeus

Kunnanhallituksen velvollisuuksista laillisuusvalvontatutkinnassa

Kaupungin opetusviranomaisten ja -virkamiesten menettelyä koskevien kanteluiden tutkinnan yhteydessä kaupunginhallitus laiminlöi toimittaa useita pyydettyjä selvityksiä. Kaupunginhallitus viittasi siihen, että osa virkamiehistä, joiden henkilökohtaisen selvityksen hankkimista oli edellytetty, ei enää ollut kaupungin palveluksessa.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen on päätöksessään viitannut Suomen perustuslain 111 §:n 1 momentin säännökseen ja todennut lisäksi, että mikäli perustuslain 108 §:n mukainen laillisuusvalvontatutkinta on käynnistetty kaupungin jonkin hallinonhaaran väitettyjen laajojen ja/tai syvällisten ongelmien vuoksi ja oikeuskansleri pyytää selvityksiä kaupunginhallitukselta, sen tulee jo kuntalain 23 §:stä ilmenevän vastuunsa mukaisesti toimittaa oikeuskanslerille tämän tarvitsema selvitysaineisto. Kaupungin entisille virkamiehille kaupunginhallituksen olisi tullut varata mahdollisuus antaa selvityspyynnössä tarkoitettu selvitys.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen on huomauttanut vastaisen varalle kaupunginhallitusta sen virheellisestä menettelystä.

Suomen perustuslaki 111 § 1 mom
Suomen perustuslaki 108 §
KuntaL 23 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.