24.11.2004

Esitutkinta - Päättäminen - Ilmoittaminen

Esitutkinnan päättämisestä ilmoittaminen

Tutkinnanjohtajana toiminut ylikonstaapeli oli tehnyt koiran valvonnan laiminlyöntiä koskevassa asiassa päätöksen esitutkinnan päättämisestä sillä perusteella, että epäillyn rikoksen syyteoikeus oli vanhentunut kun rikoksesta epäiltyä ei ollut määräajassa tavoitettu. Päätöksestä ei ollut ilmoitettu asianomistajina asiassa kuulusteluille henkilöille.

Esitutkintalain mukaan päätöksestä olla saattamatta asiaa syyttäjän harkittavaksi on viipymättä ilmoitettava asianomistajalle ja esitutkinnassa asianosaisena kuulustelulle, jollei sitä ole pidettävä tarpeettomana.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen korosti päätöksessään päättämistiedon merkitystä asianosaisten kannalta. Sen vuoksi päätös tulisi toimittaa kuulustelulle asianosaiselle lähes poikkeuksetta. Apulaisoikeuskanslerin sijainen katsoi asiassa menetellyn esitutkintalain vastaisesti ja saattoi käsityksensä poliisilaitoksen tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.