26.10.2004

Veronoikaisu - Verotoimisto

Verojen kanto ja perintä

Verovelvollinen oli ilmoittanut asianmukaisesti tulonsa veroviranomaisille. Verotoimiston virheellisen menettelyn johdosta osa tuloista oli jäänyt verottamatta ja pidätetyt ennakot palautettu. Erehdyksen johdosta verotoimisto oli joutunut tekemään veronoikaisun verovelvollisen vahingoksi. Kantelijalle oli tehty maksusuunnitelma verojen maksamiseksi. Maksusuunnitelmalomakkeessa oli viittaus verovelvollisen rikoslain 29 luvun 4 §:n mukaiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Kantelija oli pyytänyt veroviranomaisilta selvitystä mainitusta rikosoikeudellisesta uhkauksesta. Veroviranomaiset olivat jättäneet vastaamatta kantelijan kirjeeseen.

Huolimatta siitä, että kysymyksessä oli lomakkeessa oleva vakiolauseke, apulaisoikeuskanslerin sijainen on katsonut, että viittaus rikosoikeudelliseen vastuuseen ei mainitussa tapauksessa täyttänyt hyvän hallinnon vaatimuksia. Veroviraston huomiota on kiinnitetty hyvän hallinnon noudattamisen tärkeyteen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.