19.10.2004

Painemittaus - Patruunatarkastus - Sisäasiainministeriö

Patruunatarkastuksen toimittamisen asianmukaisuus

Sisäasiainministeriön kihlakunnan poliisilaitokselle antamaa lausuntoa varten suoritettu tarkastus luvattomasti valmistettujen ja ilman hyväksymistarkastusta kaupiteltujen patruunoiden käyttöturvallisuuden selvittämiseksi oli tehty standardiolosuhteista (lämpötila ja kosteus) poikkeavissa olosuhteissa. Mittausten perusteella todettiin, että patruunaerän keskimääräinen paine ylitti tälle patruunalle sallitun suurimman paineen. Lausunnon mukaan näitä patruunoita oli käyttöturvallisuuden kannalta pidettävä erityisen vaarallisina niiden korkean paineen vuoksi.

Päätöksessä on katsottu, että mittaaminen standardiolosuhteista poikkeavissa olosuhteissa oli tapahtunut harkitsematta riittävästi mittaamisen tarkoitusta ja siten osittain epäonnistunut sen vuoksi, että mittaustulokset ja niihin perustuvat johtopäätökset oli voitu asettaa kyseenalaisiksi. Asiakirjaselvityksestä ei ilmennyt, oliko jokin seikka estänyt mittausten tekemisen standardiolosuhteissa. Sillä seikalla, että tarkastus mittauksineen oli suoritettu virka-apuasiana, ei ollut merkitystä, koska tarkastus oli tältä osin muutoin tehty samalla tavalla kuin se olisi tehty jos laillisesti valmistetut patruunat olisi asianmukaisesti toimitettu tarkastettavaksi.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen on kiinnittänyt ministeriön huomiota siihen, että mittaukset on tehtävä asianmukaisesti mittausten tarkoitus huomioon ottaen ja että mittaustulokset tulee ilmaista yksiselitteisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.