05.10.2004

Huolellisuus asian käsittelyssä - Poliisi

Hälytystehtävän tietojen tarkastaminen

Useissa lehdissä julkaistun uutisen mukaan poliisipartio oli saatuaan hälytystehtävän eräässä kunnassa sijaitsevalle Kerviläntielle, jossa sijaitsevan kesämökin kohdalle oli ilmoituksen mukaan lentänyt luoteja, ajanut eräässä toisessa kunnassa sijaitsevalle Kerviläntielle, minkä vuoksi poliisipartion tulo tapahtumapaikalle oli kestänyt noin kaksi tuntia. Kun poliisipartio oli lopulta tullut tapahtumapaikalle, ei se ollut kuitenkaan mennyt heti yöllä, vaan vasta seuraavana päivänä epäillylle ampumapaikalle. Poliisin menettely otettiin omana aloitteena tutkittavaksi oikeuskanslerinvirastossa.

Asian ollessa vielä vireillä oikeuskanslerinvirastossa läänin poliisijohto otti kanteluratkaisussaan kantaa poliisipartion menettelyyn. Läänin poliisijohto totesi ratkaisussaan muun muassa, että oli jäänyt luotettavasti selvittämättä, miksi poliisipartio ei varmistanut osoitetta ennen kuin partio lähti suorittamaan tehtävää. Kun ilmoituksen tekijät ja heidän lisäkseen paikalla olleet muut henkilöt olivat ilmoitushetkellä konkreettisessa hengen ja terveyden vaarassa, oli tapahtumapaikan oikean osoitteen selvittämättä jättäminen läänin poliisijohdon mielestä vakava virhe. Poliisin lääninjohto katsoi poliisimiesten laiminlyöneen sen huolellisuuden ja ripeyden noudattamisen, jota tilanne olisi vaatinut, ja antoi tästä poliisimiehille vakavan huomautuksen.

Oikeuskansleri katsoi päätöksessään, ettei poliisimiesten menettely tilanteessa antanut hänelle enää aihetta toimenpiteisiin läänin poliisijohdon otettua jo kantaa asiaan. Oikeuskansleri totesi kuitenkin tapahtumapaikalle menon osalta, että olisi saattanut olla sisäasiainministeriön poliisiosaston antamassa lausunnossa katsotuin tavoin perusteltua käydä vielä yöllä ampumapaikalla varmistumassa itse siitä, ettei ammunta enää jatku. Ammunnan aikainen tilanne, jossa luoteja oli "viuhunut" naapureiden kesämökin ohi, oli ollut naapureiden hengen ja terveyden kannalta kuitenkin melko vakava.

Oikeuskansleri saattoi käsityksensä poliisilaitoksen tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.