08.09.2004

Ulosotto - Asiakaspalvelu - Lomasijainen

Lomasijaisen opastaminen

Kantelija oli pyytänyt ulosottomieheltä tietoja erään henkilön ulosotossa olevasta velasta. Ulosottomiehenä toimivan nimismiehen lomasijainen oli tietoja antaessaan jättänyt ilmoittamatta, että täytäntöönpantavana olevan yksipuolisen tuomion mukaan velallinen vastasi velastaan ainoastaan kiinteällä omaisuudella, jolloin häneen ei voitu kohdistaa muita tavanomaisia perintäkeinoja kuten esimerkiksi palkan ulosmittausta. Puutteellisia tietoja saanut kantelija sai aiheen epäillä, että ulosottomies oli laiminlyönyt perintätehtävänsä ja kirjoitti asiasta oikeuskanslerille.

Perinnän laiminlyöntiä ei voitu kerrotussa tapauksessa osoittaa. Ei voitu myöskään osoittaa, että nimismiehen lomasijainen olisi tahallisesti jättänyt tietoja antamatta kantelijalle. Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti kuitenkin nimismiehen huomiota siihen, että hänen tulisi mahdollisuuksien mukaan huolehtia siitä, että hänen sijaisensa saavat tarvitsemaansa asianmukaista opastusta virkatehtävien hoitamisessa, niin ettei ulosotto-osaston asiakaspalvelun laatu ja sitä kautta asiakkaiden oikeusturva heikkene nimismiehen vuosi- ja muiden lomien aikana.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.