31.05.2004

Poliisi - Esitutkinnan viivästyminen - Syyteoikeuden vanhentuminen

Esitutkinnan viivästyminen

Kantelija arvosteli poliisilaitosta esitutkinnan viivästymisestä. Tutkittavana olleet kahdessa vuodessa syyteoikeudeltaan vanhenevat rikokset olivat tapahtuneet joulukuussa 1999. Esitutkinta oli aloitettu 8.3.2000 ja lopetettu 20.12.2001. Esitutkintapöytäkirja toimitettiin 21.12.2001 syyttäjälle, joka jätti syytteet nostamatta, sillä perusteella, että epäillyt rikokset olivat vanhentuneet.
Tutkijana toiminut ylikonstaapeli ilmoitti tutkinnan viivästymisen johtuneen tuonaikaisesta liiallisesta työkuormituksestaan. Tutkinnanjohtajana toiminut komisario myönsi, että tutkinnan jatkoseuranta oli jäänyt muista työtehtävien aiheuttamista kiireistä johtuen huolella hoitamatta.

Apulaisoikeuskansleri totesi päätöksessään, että poliisilaitos ei ollut kyennyt oikeudellisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan tutkinnan viivästymistä. Poliisilain 3 §:ssä poliisille säädetty mahdollisuus asettaa tehtäviä tärkeysjärjestykseen ei anna poliisille oikeutta jättää joitakin tehtäviä täysin suorittamatta.

Poliisin menettelyn moitittavuutta arvioidessaan apulaisoikeuskansleri otti kuitenkin lieventävänä seikkana huomioon selvityksissä ilmi tulleet tiedot rikostutkijoiden työkuormituksesta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.