05.05.2004

Poliisi - Tutkinnanjohtajan toimenpiteet

Tutkinnanjohtajan toimenpiteet

Tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario oli tehdyn tutkintapyynnön johdosta soittanut epäillylle ja puhelin-keskustelun perusteella katsonut, ettei asiassa ollut syytä epäillä rikosta ja ettei myöskään esitutkintakynnys ylittynyt.

Tutkinnanjohtaja ei apulaisoikeuskanslerin mielestä kyennyt selvityksissään riittävästi perustelemaan sitä, minkä vuoksi asian käsittelyssä oli tyydytty pelkästään epäillyn kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun ilman, että asiaa olisi edes yritetty saada muullakin tavoin selvitetyksi. Apulaisoikeuskansleri totesi päätöksessään, että tutkintapyynnössä oli ollut kysymys sellaisista väitetyistä virheistä, joita sinänsä oli pidettävä sangen vakavina. Mitä vakavampiin virheisiin epäillyn väitetään syyllistyneen, sitä suuremmalla huolellisuudella ja perusteellisuudella on arvioitava, onko asiassa aihetta esitutkinnan käynnistämiseen tai muunlaisiin tutkintatoimenpiteisiin.

Apulaisoikeuskansleri saattoi esittämänsä näkökannat tutkinnanjohtajana toimineen rikoskomisarion tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.