15.03.2004

Esitutkinnan päättämisestä ilmoittaminen

Esitutkinnan päättämisestä ilmoittaminen

Kantelija arvosteli poliisin menettelyä esitutkinnan päättämisestä ilmoittamisessa. Kantelijan oli epäilty syyllistyneen raiskaukseen. Esitutkinnan toimittaminen asiassa oli päätetty "ei rikosta" perusteella saattamatta asiaa syyttäjälle. Kantelija oli saanut tiedon ratkaisusta otettuaan noin neljän kuukauden kuluttua esitutkinnan päättämisestä oma-aloitteisesti yhteyttä poliisiin.

Apulaisoikeuskansleri totesi päätöksessään, ettei esitutkintalaissa ole asetettu ilmoituksen tekemiselle mitään ehdotonta määräaikaa. Ilmoitus on esitutkintalain mukaan tehtävä "viipymättä". Apulaisoikeuskansleri piti selvänä, ettei ilmoitusta ollut tässä tapauksessa tehty lain edellyttämällä tavalla. Nopean ilmoittamisen merkitystä rikoksesta epäilylle on tässä tapauksessa ollut omiaan korostamaan se, että kysymys oli ollut varsin vakavasta rikosepäilystä. Apulaisoikeuskansleri korosti sitä, että poliisin on tehtävä tarkoitettu ilmoitus oma-aloitteisesti odottamatta asianosaisen tiedustelua.

Apulaisoikeuskansleri saattoi käsityksensä esitutkintalain vastaisesta menettelystä poliisilaitoksen tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.