23.02.2004

Henkilökohtainen vapaus - Mielenosoitus - Poliisilaki

Vapauden riistäminen mielenosoittajalta

Poliisi otti mielenosoitukseen saapuneen henkilön kiinni ja laittoi tämän säilöön poliisilain 20 §:n perusteella "häiriöiltä ja rikoksilta suojaamiseksi". Poliisi perusteli menettelyä sillä, että kyseinen henkilö oli muutama päivä aikaisemmin järjestetyssä mielenosoituksessa "käyttäytynyt aggressiivisesti ja muita mielenosoittajia kiihottavasti ja yllyttävästi".

Poliisin menettelyä oli arvioitava poliisilain 20 §:n sekä perustuslain 7 §:n ja 13 §:n valossa.

Apulaisoikeuskansleri katsoi, että poliisilla ei olisi käytettävissä olleen selvityksen perusteella ja poliisilain 20 §:ää perusoikeusmyönteisesti tulkiten ollut oikeutta edes määrätä henkilöä poistettavaksi mielenosoituspaikalta eli estää tätä käyttämästä mielenosoitusoikeuttaan, puhumattakaan siitä, että poliisilla olisi ollut oikeutta riistää tältä vapautta.

Apulaisoikeuskansleri totesi olevan oikeusvaltion periaatteiden kanssa ristiriidassa, että poliisi voisi abstraktin "yleisen järjestyksen ja turvallisuuden" nimissä poliisilain 20 §:n sanamuotoa tulkinnallisesti väljentäen ryhtyä rajoittamaan ihmisten perusoikeutena suojattuja oikeuksia.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.