06.10.2003

Tunnistamisjärjestelyt - Esitutkinta - Poliisi

Tunnistamisen järjestäminen epäillyn kannalta asianmukaisesti

Pahoinpitelystä epäiltynä ollut kantelija oli osallistunut poliisin esitutkinnassa järjestämään tunnistamisrivistöön. Rikoksen asianomistaja tunnisti epäillyn tunnistamisrivistöstä, jossa oli epäillyn lisäksi kolme vertailuhenkilöä. Epäilty oli ainoa, jolla oli kaulassaan papinpanta. Tunnistamisen suorittanut asianomistaja oli aikaisemmin valokuvatunnistamisen yhteydessä tullut tietämään, että rikoksesta epäilty oli pappi.

Tunnistamisen järjestelyistä ei tapahtuma-aikaan ollut esitutkintalainsäädännössä säännöksiä. Apulaisoikeuskansleri totesi, että kaikkea poliisitoimintaa ohjaava tasapuolisuus- eli objektiivisuusperiaate vaikuttaa silti myös tunnistamisjärjestelyihin. Tunnistaminen on mahdollista suorittaa luotettavasti yleensä vain yhden kerran, mistä syystä tutkinnanjohtajalla on korostunut vastuu objektiivisen ja luotettavan tunnistamisen mahdollistavien tunnistamisjärjestelyiden toteuttamisesta.

Poliisi, viime kädessä tutkinnanjohtaja, vastaa siitä, että tunnistettava henkilö ei vaatetukseltaan tai muutenkaan huomiota herättävästi poikkea tunnistamistilanteessa käytetyistä vertailuhenkilöistä. Mainittua seikkaa ei voi jättää tunnistamisjärjestelyihin osaa ottavien henkilöiden omalle vastuulle.

Vaikka asiassa ei ollut loukattu mitään nimenomaista lainsäännöstä, apulaisoikeuskansleri kiinnitti poliisilaitoksen ja kahden komisarion huomiota asianmukaisen tunnistamisen järjestämisestä lausumaansa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.