15.09.2003

Huolellisuus - Luottamus - Viranomaistoiminta

Äänitteiden katoaminen

Hovioikeuden pääkäsittelyssä asianosaisten ja todistajien kuulusteluista tehdyt äänitteet olivat kadonneet. Kantelija epäili kantelussaan, että hovioikeus "pyrki salaamaan sille kiusallista äänitemateriaalia", koska hänet oli mielestään perusteettomasti komennettu olemaan hiljaa pääkäsittelyssä.

Apulaisoikeuskansleri totesi ratkaisussaan, että syytä äänitteiden häviämiseen ei ole pystytty selvittämään. Saadun selvityksen perusteella äänitteiden säilyttämistä koskevassa ohjeistuksessa ei näyttäisi olevan puutteita. Apulaisoikeuskanslerilla ei ollut perusteita epäillä, että hovioikeus olisi tarkoituksella hävittänyt äänitteet vaikeuttaakseen oman menettelynsä selvittämistä tai jostain muusta epäasiallisesta motiivista. Äänitteiden katoamisessa näyttää olleen kysymys jonkinlaisesta inhimillisestä erehdyksestä. Äänitteiden häviämisestä ei ole ilmeisesti ollut haittaa hovioikeuden toiminnalle asiassa, koska äänitteet ovat olleet käytössä vielä tuomiota laadittaessa. Korkein oikeus ei ole pyytänyt äänitteitä tehdessään päätöksen olla myöntämättä asiassa valituslupaa kantelijalle. Jossain määrin äänitteiden katoamisesta on saattanut aiheutua haittaa kantelijalle, jolla ei ole tehdessään valituslupahakemusta korkeimmalle oikeudelle ja kantelua oikeuskanslerille äänitteitä käytössään.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti hovioikeuden huomiota huolellisuuteen äänitteiden säilyttämisessä. Kysymys on tältä osin viime kädessä tuomioistuimen toiminnan asianmukaisuutta kohtaan tunnettavan luottamuksen ylläpitämisestä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.