24.07.2003

Poliisirikos - Poliisin ilmoitusvelvollisuus - Poliisin toimivalta

Poliisirikoksen tutkinta

Poliisilaitoksella oli tehty päätös esitutkinnan päättämisestä ilmoittamatta tutkintapyynnöstä viralliselle syyttäjälle, vaikka tutkintapyynnössä oli väitetty poliisin syyllistyneen rikokseen. Poliisi oli kuullut todistajaa selvityksensä mukaan alustavana toimenpiteenä ja päättänyt asian tutkinnan katsoen, että tutkintapyynnössä tarkoitettua rikosta ei ollut tapahtunut.

Apulaisoikeuskansleri katsoi menettelyn olevan esitutkintalain 14 §:n 2 momentin ja sisäasiainministeriön ohjeistuksen vastaista. Epäiltyä poliisirikosta ei ollut saatettu virallisen syyttäjän tietoon, eikä syyttäjä ollut voinut käyttää asiassa tutkinnanjohtajan valtuuksia.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti rikoskomisarion ja rikosylikomisarion huomiota esitutkintalain 14 §:n 2 momentin vastaiseen menettelyyn, ja lähetti lisäksi päätöksensä toimivaltaiselle viralliselle syyttäjälle edelleen toimitettavaksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.