15.05.2003

Poliisi - Rikosilmoitus - Selonottovelvollisuus

Rikosilmoituksen kirjaamiskäytäntö

Poliisikuulusteluissa rikoksista epäilty oli ilmoittanut asianomistajan uhanneen hänen henkeään puhelimitse. Kuulustelijana toiminut rikosylikonstaapeli kirjasi kuulustelukertomuksen yhteyteen kuultavan kertomuksen uhkailusoitosta mutta ei tehnyt asiasta erillistä rikosilmoitusta. Kuulustelijan mukaan asiasta ei ollut kirjattu rikosilmoitusta, koska kuulusteltava ei ollut vaatinut rangaistusta uhkailijalleen. Kuulusteltu kanteli oikeuskanslerille rikosilmoituksen kirjaamatta jättämisestä.

Asiassa ei voitu riidattomasti osoittaa, että kantelija olisi tehnyt nimenomaisen rikosilmoituksen. Näin ollen kuulustelijan ei voitu osoittaa menetelleen suoranaisesti lainvastaisesti.

Apulaisoikeuskansleri totesi kuitenkin yleisenä periaatteena, että asianmukaiseen poliisitoimintaan voidaan katsoa kuuluvan, että jos asianomistaja saattaa poliisin tietoon rikoksen tunnusmerkistön täyttävän tapahtuman, poliisi pyrkii aktiivisesti selvittämään, haluaako asianomistaja tehdä asiasta rikosilmoituksen. Erityisen merkityksellistä tämä on asianomistajarikosten ollessa kyseessä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.