26.03.2003

Poliisi - Liikenneturvallisuus - Liikennevalvonta

Pyöräteiden liikennevalvonta

Apulaisoikeuskansleri oli lehtikirjoitusten johdosta pyytänyt poliisilaitokselta selvityksen siitä, missä määrin liikennevalvontasuunnitelmissa oli kiinnitetty huomiota pyöräteillä liikennöivien ajotapojen valvontaan ja toisaalta myös heidän turvallisuuteensa.

Poliisilaitokselta saadun selvityksen perusteella apulaisoikeuskansleri on päätöksessään todennut, että liikenneturvallisuuden edistämiseen liittyviä valvontatoimia on pidettävä poliisille kuuluvana tärkeänä tehtävänä, josta suoriutuakseen poliisin tulee varautua asianmukaisin toimintasuunnitelmin sekä riittävin henkilöstö- ja kalustoresurssein.

Poliisilaitoksen selvityksen mukaan pyöräteillä liikkuvien ajotapakäyttäytymisen valvontaa ei ole erikseen mainittu poliisin ylijohdon valtakunnallisissa ohjeissa. Poliisilaitos omasta puolestaan on muun liikennevalvonnan ohella jossain määrin valvonut myös pyöräteillä liikkuvien ajotapakäyttäytymistä, vaikka painopiste onkin ollut maantieliikenteen valvonnassa.

Apulaisoikeuskansleri lausui päätöksessään, että polkupyörällä liikkuvat muodostavat merkittävän tienkäyttäjäryhmän, jonka ajotapakäyttäytymisen seurantaan ja valvontaan sekä toisaalta myös heidän henkilökohtaisen turvallisuutensa ylläpitämiseen tulee kiinnittää asianmukaista huomiota.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.