13.05.2002

Kielilainsäädäntö - Kutsu - Käräjäoikeus

Kielilainsäädännön noudattaminen käräjäoikeudessa

Oikeuskansleri kiinnitti käräjäoikeuden huomiota kielilainsäädännön noudattamiseen. Käräjäoikeus sijaitsi kaksikielisellä alueella, jolloin sen tulee kielilain 3 §:n mukaisesti kyetä tarjoamaan ruotsinkielistä palvelua. Kantelijalla oli omassa asiassaan tai asiassa, jossa häntä kuullaan, oikeus käyttää omaa kieltänsä ruotsia. Tähän voitiin katsoa sisältyvän myös sen, että kantelijalla oli oikeus saada lomake, jolla hänet kutsutaan saapumaan oikeuteen ja saada myös haastemiehiltä palvelua omalla kielellään.

Käräjäoikeus oli oikeuskanslerille antamassaan vastineessa ilmoittanut käyvänsä läpi kaikki yksikieliset lomakkeensa, joita ei käytetä vain sisäisessä asioinnissa tuomioistuimessa ja kääntävänsä ne ruotsinkielelle. Käräjäoikeus oli myös ilmoittanut kiinnittävänsä tulevaisuudessa huomiota henkilökunnan kielitaitoon ja jakamaan työtehtävät sen mukaisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.