24.05.2002

Viipyminen

Riita asioitten käsittelyn viipyminen

Erään käräjäoikeuden riita-asioitten käsittelyn viipymisen seurantaan liittyen käräjäoikeudelta pyydettiin selvitystä käräjätuomarin pitkään käsittelyssä olleitten asioitten viipymisen syistä ja toimenpiteistä kyseisten asioitten ratkaisemiseksi.

Osassa asioita viipyminen johtui siitä, ettei käsittelyä voinut jatkaa ennen muun, liitännäisen asian, ratkaisun saamista. Eräissä asioissa viipyminen aiheutui ilmeisesti lähinnä siitä, että asioita ei oltu, jutturuuhkasta tai muusta syystä johtuen, viety aktiivisesti eteenpäin.

Seurannassa olleitten asioitten käsittely oli sittemmin edistynyt joko käräjäoikeuden työnjohdollisten toimenpiteiden tai käräjätuomarin oman toiminnan seurauksena. Oikeuskansleri totesi päätöksessä, että jutturuuhkia ei ole mahdollista estää pelkin työnjohdollisin toimenpitein, mistä syystä on tärkeää että tuomarit itse ilmoittavat tuomioistuimen johdolle, mikäli laajat ja hankalat asiat tai muut mahdolliset ongelmat uhkaavat johtaa siihen, että asioitten käsittely tarpeettomasti viivästyy.

Asia ei antanut aihetta muuhun kuin että käräjätuomarin huomiota kiinnitettiin riita-asioitten osapuolten oikeusturvan edellyttämään joutuisan käsittelyn vaatimukseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.