26.11.2001

Ahvenanmaan itsehallinto - Kirjeenvaihtokieli - Koulutuksen järjestäminen

Viranomaisten välinen kirjeenvaihtokieli ja koulutuksen järjestäminen

Käräjätuomari oli moittinut oikeusministeriön menettelyä eräiden koulutustilaisuuksien järjestämisessä. Kutsukirjeitä koulutustilaisuuksiin ei ollut toimitettu Ahvenanmaan käräjäoikeudelle ruotsin kielellä ja koko lainkäyttöhenkilökuntaa koskevaa koulutusta uusiutuvasta lainsäädännöstä ei ollut aina järjestetty myös ruotsin kielellä.

Oikeuskansleri on asian johdosta todennut, että Ahvenanmaan itsehallintolain 38 §:n 1 momentin säännös viranomaisten välisestä kirjeenvaihtokielestä on yksiselitteinen eikä se mahdollista menettelyä, jossa kirjeenvaihto valtakunnan ja Ahvenanmaan maakunnan viranomaisten välillä tapahtuisi suomen kielellä. Näin siitäkin huolimatta, että koulutustilaisuuden opetuskieli on suomi. Oikeusministeriön olisi tullut lähettää Ahvenanmaan käräjäoikeudelle kutsukirjeet koulutustilaisuuksiin ruotsin kielellä.

Koulutuksen järjestämisen osalta oikeuskansleri on todennut, että kysymyksessä olevat koulutustilaisuudet ovat käsitelleet oleellisia lainsäädännön muutoksia, joiden merkitys koko lainkäytön ratkaisutoiminnassa on huomattava. Kun koulutustilaisuudet on järjestetty ainoastaan suomen kielellä, eikä korvaavaa koulutusta ole selvityksen mukaan järjestetty, Ahvenanmaan itsehallintolain 38 §:n 2 momentissa säännelty oikeus koulutukseen ruotsin kielellä ei ole toteutunut.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.