21.12.2001

Poliisi - Säilöönotto - Kuljettaminen

Henkilön kuljettaminen toiselle paikkakunnalle säilöön otettavaksi tai kuulusteltavaksi

Kantelussa oli esitetty, että poliisille oli eräissä poliisipiireissä tullut tavaksi käyttää epäasianmukaisia rangaistuskeinoja huonosti käyttäytyviä asiakkaita kohtaan niin, että heidät kuljetettiin kotipaikkakunnalta toiselle paikkakunnalle säilytettäviksi tai kuulusteltaviksi ja jätettiin sinne palaamaan omin toimin takaisin kotipaikkakunnalleen.

Kanteluun antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskanslerin sijainen on todennut, että toiselle paikkakunnalle kuljettaminen on ongelma, joka ilmeisesti esiintyy koko valtakunnassa. Tämä koskee etenkin poliisipiirien ns. yhteistoiminta-alueita, joissa henkilöt eri poliisipiireistä kuljetetaan alueen keskuspiirin tiloihin. Asiaa arvioitaessa saatetaan esittää erilaisia näkökantoja sen suhteen, onko sanottu menettely omiaan toteuttamaan perus- ja ihmisoikeuksien kannalta keskeiset periaatteet. Asiassa esiin tulevia ongelmia on kuitenkin arvioitava myös poliisin henkilöstö- ja määräraharesurssien kannalta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.