07.12.2001

Poliisi - Pakkokeino - Rikostutkinta

Poliisin antamien toimintaohjeiden laillisuus

Poliisipartio oli ottanut kiinni omakotitalon katolla työskentelevän henkilön, jonka se epäili vakavasta rikoksesta epäillyn talon omistajan rikoskumppaniksi. Paikalla suoritetussa alustavassa kuulustelussa selvisi kuitenkin, ettei kiinniotettu liittynyt tutkittavana olevaan rikokseen. Poliisipartio käski kiinniotetun poistua työpaikaltaan ja olla ottamatta yhteyttä talon omistajaan.

Apulaisoikeuskansleri totesi kannanotossaan, että poliisin antama käsky poistua paikalta on käsiteltävänä olevassa tapauksessa voitu perustaa pakkokeinolain 6 luvun 2 §:n ja poliisilain 18 §:n määräyksiin, joiden mukaan tutkimuspaikka voidaan tarvittaessa eristää tutkimusten ajaksi. Sen sijaan käsky olla ottamatta yhteyttä rikoksesta epäiltyyn kantelijan työnantajaan ei perustunut lakiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.