28.11.2001

Poliisi - Kiinniottaminen - Virkamies

Poliisipartion menettely kiinniottamistilanteessa

Eräässä sanomalehdessä julkaistiin mielipidekirjoitus, jossa arvosteltiin erään kihlakunnan järjestyspoliisipartion menettelyä kiinniottamistilanteessa. Apulaisoikeuskanslerin sijainen päätti ottaa asian omasta aloitteesta tutkittavaksi.

Mielipidekirjoituksessa kerrottiin poliisipartion poliisimiesten yleisön kuullen käyttäneen päihtymyksestä kiinniotetusta henkilöstä halventavia tai loukkaavia nimityksiä ja sanankäänteitä. Mielipidekirjoittajan kertomus katsottiin tältä osin uskottavaksi.

Poliisipartio ei ollut käyttäytynyt valtion virkamieslain 14 §:n 2 momentin tarkoittamalla asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla ryhtyessään yleisellä paikalla yleisön kuullen käyttämään päihtymyksestä kiinniotetusta henkilöstä halventavia tai loukkaavia nimityksiä. Asiassa ei ollut saatu luotettavaa selvitystä siitä kumpi poliisimies oli lausunut mitäkin, mutta apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti poliisipartion johtajana toimineen ylikonstaapelin huomiota tämän velvollisuuteen valvoa, että hänen johtamansa partion kielenkäyttö on sopusoinnussa virkamieslain mukaisen virkamiehen yleisen käyttäytymisvelvoitteen kanssa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.