22.11.2001

Yliopisto - Valmistumissitoumus - Hallintomenettely

Valmistumissitoumuksen allekirjoittamisesta

Lehtikirjoituksen mukaan korkeakoulu oli vaatinut opiskelijoita allekirjoittamaan valmistumistakuun. Asia on otettu tutkittavaksi oikeuskanslerinviraston omasta aloitteesta.

Korkeakoulun antaman selvityksen perusteella ei ollut apulaisoikeuskanslerin sijaisen päätöksen mukaan pääteltävissä, että korkeakoulussa olisi omaksuttu lehtiartikkelissa tarkoitettuja menettelyjä, joissa opiskelijoita olisi jonkinlaisten sanktioiden uhalla pakotettu allekirjoittamaan sitovia sopimuksia valmistumisesta tai että valmistumisen pitkittymisestä seuraisi jokin haittaseuraamus.

Hyvän hallinnon näkökulmasta tarkastellen lomake, joka itse asiassa oli tarkoitettu opintosuunnitelmaksi ja aloituskyselyksi, oli kuitenkin otsikoitu harhaanjohtavasti 'sitoumukseksi'.

Koska korkeakoulu on selvityksessään ilmoittanut jo muuttaneensa käytäntöään, asia ei antanut aihetta muihin toimenpiteisiin kuin että apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti korkeakoulun huomiota käytettävien ilmaisujen selkeyteen, jottei opiskelijalle aiheetta synny mielikuva sellaisista häneen kohdistuvista velvoitteista, joille ei ole olemassa asianmukaisia perusteita.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.