31.08.2001

Virkasuhde - Esteellisyys - Johtosääntö

Yliopiston toiminnan arviointia

Professorin määräaikaiseen virkasuhteeseen nimittämistä koskevan asian yhteydessä oikeuskansleri on esittänyt useita käsityksiä yliopiston toiminnasta:

Oikeuskansleri on saattanut rehtorinviraston toimistopäällikön tietoon käsityksensä siitä, että määräaikaiseen virkasuhteeseen nimitettäessä virkasuhteen lyhyys tai tapausten suuri määrä ei vapauttanut periaatteesta suorittaa virkasuhteeseen pyrkijöiden keskinäinen vertailu.

Oikeuskansleri on saattanut professorin tietoon käsityksensä tämän virheellisestä menettelystä. Professori oli laiminlyönyt jäävätä itsensä, vaikka hänen toimensa olivat omiaan vaarantamaan luottamuksen hänen puolueettomuuteensa. Tiedekuntaneuvoston kokouksessa professori oli johtanut puhetta silloinkin, kun hänet valittiin asiantuntijaksi. Hän oli myös itse allekirjoittanut tiedekunnan kirjeen, jolla häntä pyydettiin asiantuntijaksi.

Oikeuskansleri on saattanut yliopiston rehtorin tietoon käsityksensä yliopiston hallintojohtosäännön puutteellisuudesta. Yliopistoasetuksen 7 §:n 2 momentin mukaan nimitettäessä professori ja apulaisprofessori enintään kahden vuoden pituiseen virkasuhteeseen nimittäjästä ja nimitysmenettelystä määrätään johtosäännössä. Yliopiston hallintojohtosäännössä on määrätty virkasuhteeseen nimittäjästä. Nimitysmenettelystä siinä sen sijaan ei ole määräyksiä.

HM 86 §
HallintomenettelyL 10 § 1 mom 6 k
YliopistoA 7 § 2 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.