31.08.2001

Virkasuhde - Syrjintä

Periaatteista määräaikaiseen virkasuhteeseen nimitettäessä

Tiedekunnassa avoinna oleviin kahteen professorin määräaikaiseen virkasuhteeseen oli kumpaankin ilmoittautunut kaksi tiedekunnan alaisen opettajankoulutuslaitoksen professoria. Käsitellessään näitä nimitysasioita tiedekuntaneuvosto oli hyväksynyt yleisen periaatteen, ettei ilman painavaa syytä voinut siirtyä hoitamaan vastaavaa tai samantasoista määräaikaista virkasuhdetta tiedekunnan sisällä. Yliopiston toimielimet olivat suhtautuneet periaatepäätökseen velvoittavana määräyksenä ja toimineet sen mukaisesti.

Oikeuskansleri on ratkaisussaan todennut, että tiedekuntaneuvoston hyväksymä periaate ei voi estää tiedekunnan palveluksessa olevaa pyrkimästä vastaavaan tai samantasoiseen määräaikaiseen virkasuhteeseen tiedekunnan sisällä tai tällaista henkilöä tulemasta nimitetyksi sanotunlaiseen määräaikaiseen virkasuhteeseen. Tiedekuntaneuvosto voi harkintansa mukaan esittää toivomuksia periaatepäätöksen tarkoittamasta asiasta. Tiedekuntaneuvosto oli kuitenkin muotoillut tekemänsä periaatepäätöksen velvoittavaan muotoon. Selvänä oli pidettävä, että periaatepäätöksen tarkoituksena juuri tässä yhteydessä oli ollut sulkea mainitut kaksi professoria pois esillä olevista virkasuhdenimityksistä. Heiltä oli tosiasiallisesti evätty mahdollisuus tulla nimitetyksi näihin virkasuhteisiin sen vuoksi, että he olivat sanotun opettajankoulutuslaitoksen professoreita. Siten heidät oli asetettu perusteettomasti eri asemaan kuin muut ilmoittautuneet. Yliopisto oli syyllistynyt valtion virkamieslain 6 §:n 1 momentissa tarkoitettuun syrjintään, josta ensisijaisesti vastuussa oli ollut tiedekuntaneuvosto tekemällä edellä mainitun periaatepäätöksen.

Valtion virkamieslaki 9 § 1 mom
Valtion virkamieslaki 6 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.