28.05.2001

Virkarikos - Ahvenanmaa - Rahapeli

Esitutkinnan suorittamatta jättäminen

Keskusrikospoliisin rikosylitarkastaja lähetti oikeuskanslerille tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten jäljennöksen rikosilmoituksesta, jonka Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen hallituksen jäsen oli tehnyt entisen sisäministerin ja erään lainsäädäntöneuvoksen virkatoimista. Rikosilmoituksen mukaan ministerin ja lainsäädäntöneuvoksen voitiin epäillä syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen, perättömään ilmiantoon, kunnianloukkaukseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan heidän antaessaan keskusrikospoliisille tehtäväksi selvittää, olivatko Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen johtohenkilöt syyllistyneet laittomuuksiin, kun mainittu yhdistys tarjosi rahapelejään Internetin välityksellä mantereella asuville pelaajille, vaikka Oy Veikkaus Ab:lla oli monopoli rahapeleihin mantereella.

Koska valtionsyyttäjä oli Internet-asiassa suoritetun esitutkinnan perusteella päättänyt nostaa syytteen kolmea Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen jäsentä vastaan, katsoi oikeuskansleri, viitaten Suomen perustuslain 115 ja 116 §:iin, ettei ollut syytä epäillä entisen ministerin syyllistyneen perättömään ilmiantoon tai muuhunkaan rikokseen, minkä vuoksi esitutkintaa ei tarvinnut suorittaa Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen hallituksen jäsenen tekemän rikosilmoituksen perusteella. Perustuslain 110 §:n antamin valtuuksin oikeuskansleri totesi, ettei myöskään lainsäädäntöneuvoksen menettelyn osalta ollut syytä epäillä rikosta, joten esitutkintaa ei tältäkään osin tarvinnut suorittaa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.