29.05.2001

Laitevalvonta - Potilasturvallisuus - Sairaalahoito

Potilasturvallisuudesta ja laitevalvonnasta

Kantelussa oli kysymys sairaalan hoitohenkilökunnan menettelystä ja hengityskonehoidossa olleen potilaan valvonnasta. Apulaisoikeuskansleri on kanteluun antamassaan ratkaisussa pitänyt aiheellisena painottaa sitä, että aina kun potilaan hoitotilanne joko konehoidosta tai muusta tilanteesta johtuen edellyttäisi jatkuvaa hoidon seuraamista ja tarkkailua, valvontaolosuhteet sairaalassa tulee järjestää joko koneellisella valvonnalla tai hoitohenkilökunnan tarpeellisesta määrästä huolehtimisella sellaisiksi, ettei potilasturvallisuuden kannalta vaaratilanteita synny. Ratkaisussa on lisäksi kiinnitetty huomiota sairaalan osastojen ja välinehuollon vastuulla olevien hoitotarvikkeiden käyttökuntoisuuden riittävään seurantaan.

Kanteluratkaisussa on lisäksi todettu, että Lääkelaitoksen ohjaus- ja valvontakäytännössä Lääkelaitoksen tulisi riittävän tehokkaalla tavoin kiinnittää laitevalmistajien huomiota siihen, että niiden antamat laitekohtaiset suositukset ja käyttöohjeet olisivat keskenään yhteneväiset.

L terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista
Potilasvahinkolaki

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.