03.05.2001

Syyteoikeuden vanhentuminen - Asiakirjaliikenne

Syyteajan vanheneminen asiakirjaliikenteessä tapahtuneen virheellisyyden vuoksi

Asianomistajan yksin ajaman rikosasian vireille tullessa käräjäoikeudessa syyteaikaa oli jäljellä enää kaksi kuukautta. Asianomistajan pyynnöstä käräjäoikeus oli myöntänyt haastehakemuksen täydentämiselle lisäaikaa kaksi kertaa aina viikon päähän vanhentumisesta. Määräajassa saapunut täydennys oli aluksi merkitty käräjäoikeudessa vireille olleeseen toiseen asiaan kuuluvaksi. Syyteoikeuden vanhentuminen oli aiheutunut käräjäoikeuden menettelystä.

Apulaisoikeuskansleri on ratkaisussaan todennut, että vanhentumisajan lyhyys huomioon ottaen käräjätuomarin olisi asian käsittelyssä tullut noudattaa erityistä huolellisuutta. Käräjätuomarille on lausuttu käsitys oikeasta menettelytavasta sen seikan varmistamiseksi, ettei käräjäoikeudessa vireillä olevassa asiassa syyteaika pääse vanhenemaan käräjäoikeuden asiakirjaliikenteessä tapahtuneen virheellisyyden vuoksi.

Samalla käräjäoikeuden laamannia on kehotettu kiinnittämään käräjäoikeuden henkilökunnan huomiota siihen tarkkuuteen, jota asiakirjoja käsiteltäessä tuli noudattaa. Epäselvissä tapauksissa tuli selvittää, mihin asiaan saapuva asiakirja todellisuudessa kuuluu.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.