07.05.2001

Poliisi - Kielilaki - Vastaaminen

Poliisin käyttäytyminen ja kielilainsäädännön noudattaminen

Kantelijat olivat menneet tiedustelemaan sisäasiainministeriön poliisiosaston kirjaamosta muun muassa, miksei heidän sähköpostitse poliisiylijohtajalle lähettämiinsä viesteihin ollut vastattu. Paikalle saapunut ylikomisario oli kantelijoiden mukaan käyttäytynyt monin eri tavoin epäasiallisesti.

Saadusta selvityksestä oli pääteltävissä, että ylikomisario oli selkeästi jättänyt noudattamatta kielilain velvoittavia säännöksiä. Hänen käytöstään voitiin myös pitää ainakin osittain asenteellisena, minkä lisäksi hän oli menetellyt hyvään hallintoon kuuluvan suhteellisuusperiaatteen näkökulmasta ristiriitaisella tavalla uhatessaan kantelijoita poliisipartiolla, mikäli nämä eivät poistuisi paikalta.

Koska ylikomisarion menettelyyn liittyi useita epäkohtia, joita ei enää kokonaisuutena arvioiden voitu pitää vähäisinä, oikeuskansleri huomautti ylikomisariota vastaisen varalle menettelyn virheellisyydestä. Samalla sisäasiainministeriön huomiota kiinnitettiin sähköpostin käyttöä hallinnossa koskeviin näkökohtiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.