23.03.2001

Tuomioistuin - Rikostuomio - Kielenkäyttö

Kielenkäyttö tuomioistuimen ratkaisussa

Käräjäoikeuden puheenjohtaja oli rikostuomion perusteluissa lausunut käsityksiä jutun taustasta, jotka olivat omiaan saattamaan jutussa todistajana kuullun syytetyn entisen avustajan kyseenalaiseen valoon. Apulaisoikeuskansleri lausui käsityksenään, että tuomioistuimen tulisi ratkaisussaan välttää sanakäänteitä, jotka voivat ulkopuolisilta tuntua loukkaavilta tai jotka voivat olla omiaan saattamaan heidät epäsuotuisaan valoon.

Jutussa oli myös esitetty epäilyjä siitä, että käräjäoikeuden puheenjohtajan ja käräjäoikeudessa asiamies- ja avustajantehtäviä hoitavan lakimiehen välillä vallitsi sellainen vihamiehisyys, että avustajan päämiesten oikeusturva saattoi sen johdosta vaarantua. Apulaisoikeuskansleri selvitytti asian hovioikeuden presidentin välityksellä. Selvityksessä ei saatu tukea mainituille epäilyille.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.