15.02.2001

Virkasyyte - Haastehakemukseen vastaaminen - Kunnianloukkaus

Virkasyyteasiaan liitännäisen väitteen ratkaisemisesta

A oli korkeimmalle oikeudelle osoittamassaan haastehakemuksessa väittänyt hovioikeuden jäsenten syyllistyneen virkarikokseen heidän käsitellessään A:n päämiehen asiaa. Sittemmin A oli vielä tehnyt kihlakunnansyyttäjälle kunnianloukkausta koskevan syytepyynnön hovioikeuden jäsenten korkeimmalle oikeudelle antaman selvityksen johdosta. Syyttäjä oli puolestaan siirtänyt syytepyynnön oikeuskanslerinvirastoon. Nyt A pyysi asian palauttamista takaisin kihlakunnansyyttäjälle.

Koska apulaisoikeuskansleri oli jo haastehakemuksen johdosta antanut viralliselta syyttäjältä pyydetyn lausuman, jossa ei ollut yhdytty esitettyihin syytteisiin, kihlakunnansyyttäjä ei ollut menetellyt virheellisesti siirtäessään liitännäiskysymyksen oikeuskanslerin arvioitavaksi. Kiinteästä prosessinyhteydestä johtuen arvioitavaksi tuli se, ovatko hovioikeuden jäsenet antaessaan vastinettaan heidän virkatoimiinsa kohdistettuun arvosteluun menetelleet epäasianmukaisesti. Kun ei ollut ilmennyt todennäköisiä perusteita siitä, että näin olisi tapahtunut, asia ei antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.