09.01.2001

Toimeentulotuki - Tietojen pyytäminen - Tarkoituksenmukaisuus

Toimeentulotuen maksamisen edellytyksistä

Kantelukirjoituksessa arvosteltiin sosiaaliviranomaisia siitä, että toimeentulotuen maksamisen edellytyksenä vaadittiin muun muassa kirjallinen ilmoitus tiliyhteystiedoista, tiliote ja todistus maksetuista päivärahoista. Pelkän todistuksen maksetuista päivärahoista tulisi riittää, koska olosuhteet eivät ole muuttuneet.

Toimeentulotuesta annettu laki jättää apulaisoikeuskanslerin mukaan sijaa viranomaisten harkinnalle arvioitaessa sitä, mitä tietoja on tarpeen pyytää. Tilannetta tuli arvioida hyvään hallintoon kuuluvien suhteellisuus- ja tarkoitussidonnaisuuden periaatteiden nojalla. Koska pyydetyillä tiedoilla oli kullakin oma merkityksensä asiakkaan taloudellisen kokonaistilanteen selvittämisen ja maksatuksen virheettömyyden kannalta, viranomaiset eivät olleet ylittäneet menettelyn mahdollisesta yksittäistapauksellisesta kaavamaisuudesta huolimatta harkintavaltaansa.

ToimeentulotukiL 17 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.