23.05.2000

Tuomarin esteellisyys

Käräjätuomaria vastaan tehty rikosilmoitus

Henkilö oli tehnyt rikosilmoituksen käräjätuomarin menettelystä ulosottovalitusta koskeneessa asiassa. Rikosilmoituksessa oli olut kysymys muun muassa käräjätuomarin esteellisyydestä. Keskusrikospoliisi oli toimittanut rikosilmoitukset oikeuskanslerinvirastoon tutkittaviksi.

Ratkaisussaan apulaisoikeuskansleri on todennut, että oikeuskanslerinvirastossa muodostuneen käytännön mukaan kantelun tekeminen laillisuusvalvojalle ei vielä sinänsä tee kantelun kohteena olevaa tuomaria esteelliseksi käsittelemään ja ratkaisemaan kantelijan asiaa tuomioistuimessa. Sen sijaan rikosilmoituksen tekeminen tuomarista, jos haastehakemus on annettu hänelle tiedoksi, muodostaa esteellisyyden. Puheena olevassa tapauksessa käräjätuomarilla ei ollut selvityksen mukaan ollut tietoa hänestä tehdystä rikosilmoituksesta ratkaisuja tehdessään. Hovioikeus oli päätöksessään ottanut kantaa rikosilmoituksessa mainittuihin kysymyksiin. Hovioikeuden mukaan käräjätuomari ei ollut esteellinen, pakkohuutokauppa oli ollut laillinen ja pöytäkirjaaminen asianmukainen. Hankituista selvityksistä ja asiakirjoista ei ollut ilmennyt, että käräjätuomari olisi asioita käsitellessään menetellyt lain vastaisesti tai muutoinkaan virheellisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.