06.04.2000

Käräjäoikeus - Viipyminen

Riita-asian käsittelyn viipyminen käräjäoikeudessa

Alkuperäinen haastehakemus oli tullut käräjäoikeudessa vireille 14.6.1996 ja käräjäoikeus oli antanut asiassa ratkaisun 25.10.1996. Hovioikeus oli päätöksellään 13.2.1997 palauttanut asian käräjäoikeudessa omasta aloitteesta uudelleen käsiteltäväksi. Käräjätuomari ei ollut ryhtynyt asian käsittelyn edellyttämiin toimiin, eikä käsittely siten ollut edennyt ennen kuin asia oli siirretty toiselle tuomarille 19.11.1999, eli yli kaksi vuotta hovioikeuden antaman asian uudelleen käsiteltäväksi palauttamista koskevan päätöksen jälkeen.

Hovioikeuden uudelleen käsiteltäväksi palauttamaa asiaa ei voi käsittelyjärjestystä arvioitaessa rinnastaa sisääntulojärjestyksessä asiaan, jota koskeva haastehakemus tavanomaisessa järjestyksessä saapuu käräjäoikeuteen. Osapuolten kannalta palautettu asia on tullut vireille alkuperäisellä haastehakemuksella ja sen palautuminen käräjäoikeuteen uuteen käsittelyyn johtuu oikeuslaitoksesta, ei osapuolten toimenpiteistä.

Käräjätuomaria on huomautettu virheellisestä menettelystä siltä osin, kuin asiaa ei ole hovioikeuden päätöksestä huolimatta otettu viipymättä käräjäoikeudessa uudelleen käsiteltäväksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.