20.01.1999

Haaste - Tiedoksianto - Esteellisyys

Huolellisuus haasteen tiedoksiannossa

Käräjäoikeus ei ollut varannut kantelijalle tilaisuutta vastata haastehakemukseen haasteen tiedoksiantamisessa tapahtuneen virheen seurauksena. Sittemmin asia oli takaisinsaannin johdosta otettu uudelleen käsiteltäväksi. Koska prosessuaalinen virhe oli tosiasiallisesti korjautunut takaisinsaannin johdosta ja kantelijalla oli tämän jälkeen ollut käytettävänään säännönmukainen muutoksenhakutie, kantelijan oikeusturva ei ollut sinänsä vaarantunut. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti käräjätuomarin huomiota huolellisuuteen haasteen tiedoksiantamisessa.

Tapaukseen liittyneen esteellisyyskysymyksen osalta ratkaisussa todettiin, ettei yksipuolisen tuomion antamisen edellytyksen toteaminen ollut tehnyt tuomaria esteelliseksi käsittelemään samaa asiaa uudelleen takaisinsaantioikeudenkäynnissä, koska yksipuolisessa tuomiossa kannetta ei ollut tutkittu aineellisoikeudellisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.