27.12.1999

Hyvä hallintotapa - Kirjeeseen vastaaminen - Ministerin vastuu

Pääministerille osoitettujen kansalaiskirjeiden käsittelystä

Erään tutkittavana olleen kantelun yhteydessä oli noussut esiin kysymys siitä, miten pääministerille osoitettuja kansalaiskirjeitä on käsiteltävä. Oikeuskansleri on katsonut, että tällaisten kirjeiden osalta on pyrittävä selvittämään niiden luonne ja tarkoitus, esim. ovatko ne poliittisia kannanottoja, henkilökohtaisia kirjeitä vai liittyvätkö kirjeissä käsitellyt asiat pääministerin julkiseen asemaan ja tehtäviin. Oikeuskansleri ei voi puuttua siihen, miten ministerit tai heidän avustajansa suhtautuvat pääministerille osoitettuihin yksityiskirjeisiin tai hänelle kirjallisesti osoitettuihin poliittisiin kansalaismielipiteisiin. Silloin kun kysymyksessä on selvästi valtioneuvostolle, ministeriölle tai muulle viranomaiselle kuuluva virka-asia, se tulee siirtää käsiteltäväksi toimivaltaiselle ministeriölle tai muulle hallintoviranomaiselle. Hyvä hallintotapa vaatii, että tällaisiin viranomaisten toimialaan ja tehtäviin liittyviin kirjeisiin vastataan.

Ministereille tulevien kirjeiden luokittelua, kirjaamista, säilyttämistä ja arkistointia yms. koskevat asiat ovat valtioneuvoston kansliassa selvitettävinä ja kehitettävinä. Oikeuskansleri on saattanut näkemyksiänsä asiassa valtioneuvoston kanslian tietoon ja huomioon otettaviksi toimenpiteitä harkittaessa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.