22.12.1999

Vankeusrangaistus - Täytäntöönpano - Lykkäys - Päätöksen perusteleminen

Ulosottomiehen menettely vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon lykkäysasiassa

Ulosottomies oli hylännyt jatkohakemuksen vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon lykkäämisestä vain viittaamalla rangaistuksen täytäntöönpanosta annetun lain säännöksiin. Päätöksissä ei ole lainkaan mainittu niiden perusteena olevasta tosiseikastosta.

Ulosottomiesten antamissa lykkäyspäätöksissä ei ole kysymys vapaudenmenetyksestä, vaan siitä, onko täytäntöönpanoa poikkeuksellisesti lykättävä. Päätösten perusteleminen on tärkeää erityisesti silloin, kun sovelletaan merkityssisällöltään väljiä säännöksiä, jotka jättävät viranomaisille harkintavaltaa. Ulosottomiesten antamien päätösten perusteleminen on tärkeää myös siksi, että alistettavissa asioissa oikeusministeriön vankeinhoito-osasto voisi kontrolloiden yhdenmukaista käytäntöä. Jos ministeriö joutuu pyytämään alitäytäntöönpanijalta eli ulosottomieheltä asiakirjoja lykkäysasiasiassa, pyytää ministeriö samalla asiasta lausuntoa ja siihen liittyviä perusteluja. Ministeriö voisi tällöin tarvittaessa kiinnittää ulosottomiesten huomiota päätösten perusteluihin. Asiassa lausuttu käsitys päätösten perustelemisesta on hallitusmuodon 16 §:n 2 momenttiin ja hallintomenettelylain 24 §:ään viitaten saatettu oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle ja ulosottomiehelle tiedoksi.

HM 16 § 2 mom
HallintomenettelyL 24 §
Oikeusministeriön ohjeet n:o 1260/50/90 OM

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.