14.10.1999

Poliisin menettely - Liikennerikkomus - Rikesakko

Rikesakon antaminen liikennerikkomusasiassa

Henkilön autosta oli katkennut pakoputken pää lyhyehkön ajomatkan aikana. Hän ei ollut saanut autoa tien päällä korjatuksi, vaan oli matkapuhelimella tilannut autoaan varten korjausajan huoltoasemalta seuraavaksi aamuksi. Kun henkilö oli sitten jatkanut matkaansa, hän oli joutunut poliisipartion pysäyttämäksi. Poliisit olivat antaneet hänelle auton epäkuntoisuuden vuoksi 140 markan suuruisen rikesakkomääräyksen. Poliisilaitos on kanteluasiassa antamassaan selvityksessä kertonut, että kysymyksessä olevan laatuisesta ajoneuvon epäkuntoisuudesta annetaan ohjeiden mukaan aina rikesakko.

Ratkaisussaan apulaisoikeuskanslerin varamies on todennut, että poliisimiehillä olisi sanotun kaltaisessa tilanteessa ollut, tieliikennelain 104 §:n säännös huomioon ottaen, mahdollisuus perustellusti päätyä myös siihen tulokseen, ettei henkilölle olisi annettu rikesakkomääräystä, vaan tyydytty vain huomauttamaan hänelle auton epäkuntoisuudesta ja kehotettu ensi tilassa korjaamaan autonsa.

Poliisilaitoksen selvityksen johdosta ratkaisussa on vielä todettu, että kun toimenpiteistä luopumista koskevassa tieliikennelain 104 §:n 2 momentissa säädetään poliisin oikeudesta antaa rikkomukseen syyllistyneelle huomautus, lainsäätäjän on katsottava tarkoittaneen, että huomautuksen käyttöala käsittää kaikentyyppiset tieliikennelain 103 §:ssä säännellyt liikennerikkomukset, siis myös ajoneuvon kuntoa koskevat lievimmät tapaukset. Poliisiyksikkökohtaisilla hallinnollisilla ohjeilla ei tulisi sulkea pois laissa säänneltyä lievintä toimenpidevaihtoehtoa, huomautusta, joidenkin rikkomustyyppien osalta.

Tieliikennelaki 103 §
Tieliikennelaki 104 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.