26.08.1999

Poliisin menettely - Esitutkinta - Tutkintakynnys

Esitutkintaan tarvitaan riittävä epäily rikoksesta

Osakeyhtiön osakkaana ja hallituksen jäsenenä ollut henkilö oli tehnyt kihlakunnan poliisilaitokselle ja myöhemmin myös keskusrikospoliisin alueyksikölle tutkintapyynnöt osakeyhtiön asioiden hoitamisesta.

Poliisilaitoksella tutkintapyyntö oli kirjattu asianimikkeellä "muu tutkinta" ja uudistettu pyyntö taas rikosilmoitukseksi. Koska poliisin taholta sekavaksi ja vaikeaselkoiseksi luonnehditusta tutkintapyynnöstä ei sen uudistamisen eikä pyydettyjen lisäselvityksienkään jälkeen löydetty tarvittavaksi katsottua rikoksen tunnusmerkistöä, tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario ei ollut käynnistänyt esitutkintaa asiassa. Myös keskusrikospoliisin alueyksikön rikoskomisario oli tutkinnanjohtajana päättänyt jättää esitutkinnan toimittamatta.

Kanteluun antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on todennut, että pelkkä väite rikoksen tapahtumisesta ei vielä ylitä esitutkintakynnystä, vaan väitteen tueksi pitäisi esittää myös todennäköisiä syitä. Esitutkinnan tarkoituksena on nimenomaan rikosten tutkiminen, ei muiden oikeudellisten erimielisyyksien selvittäminen. Tutkinnanjohtajina toimineet rikoskomisariot eivät siten olleet menetelleet virheellisesti jättäessään esitutkinnan suorittamatta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.