26.08.1999

Asehankinta - Puolustusvoimat

Asehankintasopimuksen tulkinta

Julkisuudessa oli herättänyt keskustelua kysymys siitä, oliko Suomen puolustusvoimat rikkonut Suomen ja Neuvostoliiton välistä asekauppasopimusta puolustusmateriaalin varaosahankinnoissaan 1990-luvun alkupuolella, jolloin puolustusvoimien varaosahankintojen välittäjäksi oli kaavailtu erästä unkarilaista yritystä. Sopimuksen katsottiin edellyttäneen, ettei hankintoja voida tehdä muualta kuin Venäjältä. Sopimuksessa mm. kiellettiin ilman SNTL:n hallituksen lupaa Suomeen toimitettavaan materiaaliin liittyvien tietojen luovuttaminen muihin maihin.

Oikeuskansleri otti asian oma-aloitteisesti tutkittavakseen. Hän ei salaiseksi määrättyyn sopimukseen perehdyttyään ollut havainnut siinä määräystä, joka estäisi suomalaista osapuolta hankkimasta sopimuksen alaan kuuluvaa materiaalia muiltakin kuin sopimuksen mukaan määräytyviltä toimittajilta. Selvitysten nojalla oikeuskansleri katsoi, ettei asiassa ollut tullut ilmi, että puolustusministeriön, pääesikunnan tai puolustusvoimien materiaalilaitoksen palveluksessa olleet virkamiehet olisivat menetelleet asiassa virheellisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.