20.08.1999

Perusoikeudet - Hyvä hallinto - Asianosaisen kuuleminen

Ilmailulaitoksen menettely asianosaisen kuulemisessa

Ilmailulaitoksen lentoturvallisuushallinto oli lähettänyt kantelijalle kirjeen, jossa tämän oli todettu rikkoneen vaarallisten aineiden ilmakuljetuksesta annettuja säännöksiä ja määräyksiä. Asia ei kuitenkaan ollut johtanut lentoturvallisuushallinnon toimenpiteisiin. Kantelijalle ei ollut tämän vuoksi varattu tilaisuutta selityksen antamiseen asiassa.

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisussa viitattiin hallitusmuodon 16 §:n oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja hyvää hallintoa koskevaan perusoikeussäännökseen ja hallintomenettelylakiin. Ratkaisun mukaan asianosaisen kuulemista koskevien säännösten ja hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti ilmailulaitoksen lentoturvallisuushallinnon olisi tullut varata kantelijalle tilaisuus antaa selitys toiminnastaan ennen kannanottoa asiaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.